Hírek

Az egészségtudatosság kihat a kenyérválasztásra is – A JÓkenyés és a Pulzus új kutatása

Az egészségtudatosság kihat a kenyérválasztásra is – új magyar kutatás

Az egészségesebb életmód iránti igény egyre nő a hazai lakosság körében, ami kihatással van a pékáruk vásárlására is. Ezen a területen a kovásszal készült termékek új reneszánszukat élik, és egyre többen nyitottak a természetes alapanyagokból, adalékmentesen sütött kenyerekre, zsemlékre, kiflikre – mutat rá a tendenciákra a JÓkenyér és a Pulzus októberben készült országos online kutatása.

Felértékelődik az adalékmentesség

A kutatásban megkérdezettek kétharmada saját bevallása szerint alapvetően egészségesen táplálkozik, és az is biztató, hogy a válaszadók további 23%-a szeretne változtatni jelenlegi életmódján és elmozdulni az egészségesebb ételek irányába. Arra, hogy mitől lesz igazán egészségesebb az étrendünk eltérő válaszokat kaptunk. A többség (80%) a gyümölcsök, zöldségek fogyasztását tartja a legfontosabbnak, de sokan (65-63%) emelték ki a magas rosttartalmú élelmiszerek, illetve a kevesebb mesterséges anyagot tartalmazó ételek fontosságát is. Ennek a megközelítésnek köszönhetően az adalékmentesség, a természetes alapanyagok és a hagyományos eljárással készülő pékáruk is felértékelődnek a magyar vásárlók körében.

A válaszadók több mint fele szerint az adalékmentes, kizárólag természetes alapanyagokat tartalmazó kenyerek, zsömlék, kiflik fogyasztása mellett szól a jobb minőségen túl még az általános közérzetünk javulása is. A megkérdezettek közel egyharmada szerint az sem elhanyagolható szempont, hogy ezeket a termékeket a gyerekeknek is bátran adhatjuk. A kutatásból ugyanakkor kitűnik, hogy akadnak, akik az adalékmentességet pusztán jó marketingfogásnak tartják.

Megszokások helyett egyre tudatosabban vásárolunk

„Örömteli előrelépést jeleznek a kutatás eredményei, mert ezek arra engednek következtetni, hogy most már a 18-65 év közti vásárlók az eddigieknél jobban figyelnek arra, hogy mit tesznek a kosarukba. Érdeklődnek a pékáruk összetevői iránt, alaposabban szemügyre veszik a friss kenyerek állagát, a csomagolt termékeken átböngészik az összetevők listáját, amelyek mindig csökkenő sorrendben szerepelnek a címkén.” – hangsúlyozta Antal Emese, dietetikus, szociológus. Hozzátette mindenképpen eljött az ideje annak, hogy a megszokások, a berögzült tradíciók helyett rászoktassuk magunkat azokra a pékárukra, amelyek hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez. Ennek megfelelően a fehér helyett érdemes a teljes kiőrlésű kenyeret választani, ami sokszor pénzügyi szempontból is kifizetődőbb, mert a nagy rosttartalmú kenyér jobban laktat, kevesebb is elég belőle, mint a búzakenyérből.

Kenyerek kovásszal, természetes eljárásokkal

A JÓkenyér és a Pulzus kutatása rámutat, hogy a válaszadók 42% szerint a jó kenyér semleges ízű, de az is látszik, hogy az ízesített (pl.: paradicsomos, hagymás, olívás) kenyerek iránt is egyre nő az érdeklődés.

A kutatásban résztvevők között nagyobb az egyetértés az alapanyagok és eljárások tekintetében. A válaszadók egyértelműen jelezték, hogy a természetes, adalékmentes kenyerek, pékáruk fogyasztása fontos számukra. A megkérdezettek 64%-a számára lényeges, hogy az asztalukra kerülő kenyér, zsemle, vagy kifli természetes anyagokból – mint a kovász – és eljárással, utóbbi esetében lehetőleg hosszú érleléssel készüljön el.

A csomagolt kenyerek között is érdemes körülnézni

Ludwig Klára, a JÓkenyér tulajdonosa és pékmestere szerint a kutatás eredményei arra is felhívják a figyelmet, hogy a pékeknek van még bőven tennivalójuk az ismeretterjesztés terén.

„A csomagolt pékáruk megítélése még elég vegyes a vásárlók körében. Csupán a válaszadók alig több mint egyharmada gondolja azt, hogy a csomagolt kenyér is lehet ugyanolyan jó, mint a polcról, frissen elvehető kenyérfélék. A megkérdezettek 55 %-a pedig még nem igazán tesz különbséget a gyártók, a márkák, vagy a termékek közt és azt gondolja, hogy a műanyag zacskós kenyerek tele vannak tartósítószerrel, illetve védőgázzal őrzik meg állagukat. Holott a csomagolt kenyerek egyik előnye, hogy szerepel rajtuk, hogy miből készültek. Ezeket érdemes végigolvasni és mindig az összetétel alapján dönteni, mert széles a paletta, így vannak adalékmentes csomagolt kenyerek is a piacon.” – hangsúlyozta a JÓkenyér pékmestere, aki kiemelte azt is, hogy náluk minden pékáru adalékmentes és hagyományos eljárással készül.

Tájékozódjon weboldalunkon kenyereink, kifli és zsemleféléink, illetve teljes kiőrlésű termékeink összetételéről, tápértékeiről.

Keresse kenyereinket szaküzleteinkben és partnerüzleteinkben.

#szeretemakenyeret #jokenyer #jokenyerpekseg #adalekmentes