Hírek

Jobb minőségű kenyeret vásárolhatunk június végétől!

Jobb minőségű kenyeret vásárolhatunk június végétől!

 

Komoly változásokat eredményeznek a Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó új előírásai. A 2017. június 22-én hatályba lépő szabályozás értelmében az egyes kenyerek összetevőinek arányát lényegesen módosítani kell annak érdekében, hogy az emberek valóban jó minőségű kenyerekhez jussanak hozzá, és a vásárló tényleg azt kapja, amiért fizet. Ráadásul tavaly decembertől lényegesen több információhoz juthatunk a vásárolni kívánt termékről. Bár sok cikk jelent meg ezekről a változásokról a médiában, a JÓkenyérnél mégis fontosnak tartjuk, hogy összefoglaljuk azokat a lényeges pontokat, amelyekkel egy vásárlónak tisztában kell lennie, ha tudatosan szeretne kenyeret vásárolni a családjának.

Az új Magyar Élelmiszerkönyv, amely szabályozza többek között a kenyerek és pékáruk összetételét, 2016. december 22-én lépett hatályba 6 hónap türelmi idővel. Azaz az új szabályozás szerinti összetételek használatát 2017. június 22-től várják el a pékségektől.

Mit is jelent ez a változás?
Az új Élelmiszerkönyvben kenyér nevét is adó összetevők arányát lényegesen megemelték. Vagyis júniustól a vásárló tényleg azt kapja, amiért fizet, ugyanakkor az eddig megszokott kenyerek íze is más, markánsabb lesz:

• A rozskenyerek esetében a minőségjavulást az szavatolja, hogy a Magyar Élelmiszerkönyvben az eddigi 40 százalékról 60 százalékra emelték a rozstartalom szintjét. Aki ezt nem tartja be, az a jövőben rozskenyeret nem hozhat forgalomba. A rozsos kenyér esetében 15,1 százalékról pedig 30 százalékra emelkedett a rozsliszt tartalom.

• Még szembetűnőbb lesz a változás a teljeskiőrlésű kenyerek esetében. Júniustól csak akkor nevezhető teljeskiőrlésűnek egy termék, ha minimum 60 százalék teljeskiőrlésű lisztet tartalmaz. Ez jelentős eltérést jelent az eddigi gyakorlattól, ami akár azt is lehetővé tette, hogy egy pékség azt a termékét is teljeskiőrlésűnek nevezze, amelyet mindössze 5 százalék teljeskiőrlésű lisztből sütöttek.

• A vásárlók a tönkölykenyér esetében is markánsabb ízre számíthatnak a jövőben. Legalább 60 százalék tönkölylisztet kell tartalmaznia az ilyen típusú termékeknek, ami hatalmas ugrás a mostani 5 százalékos arányhoz képest.

• A Graham kenyereknek júniustól minimum 90 százalékban Graham lisztből kell készüljön, így ennek állaga és íze is jelentősen fog változni.

• Házi kenyér megnevezést június végétől nem lehet használni, csak a búzakenyér vagy a fehér kenyér megnevezés használható.Kézműves kenyérnek pedig csak azt a kenyeret lehet nevezni, ami főleg kézi technológiával, adalék és tartósítószer nélkül, kovásszal készül.

• Élelmiszeripari adalékanyagokat és élelmiszerenzimeket továbbra is lehet használni kenyerekhez – de természetesen ezt mi a JÓkenyérnél nem tesszük, ahogy eddig sem tettük.

• A változás előírja a kenyerek sótartalmának csökkentését is. A jelenlegi szabályozás szerint minimum 1,5, és legfeljebb 2,8 százalék lehet a sótartalom, 2018-tól pedig tovább szigorodik: 1,3-2,35 százalék lesz a megengedett sómennyiség.

Mi a JÓkenyér alapítása óta fontosnak tartjuk, hogy azt adjuk, amit ígérünk és megfeleljünk az Európai Uniós szabályoknak. Ennek megfelelően minden termékünk azok bevezetése óta megfelel, sőt felülmúlja a 2016. december 22-én hatályba lépett szabályozást. Emellett széles választékot kínálunk 100 százalék teljeskiőrlésű lisztből készült termékekből is.

2016. december 13-tól változott a csomagolt és a csomagolatlan kenyerek összetételének jelölésére vonatkozó szabályozás is:

• Decembertől minden csomagolt terméken fel kell tüntetni a tápértéket, illetve a zsírok, szénhidrátok, fehérje, rost, só 100 g késztermékre vonatkozó mennyiségét. A csomagolatlan termékek esetében ezeknek az információknak írott formában az üzletben elérhetőeknek kell lenniük – kérésre az eladóknak ezt az információt meg kell mutatnia a vevőnek – ez igaz a kereskedelmi láncokban értékesített kenyerekre is. Kérjék bátran!

• Továbbra is kötelező a felhasznált alapanyagokról tájékoztatást adni az üzletekben, illetve a csomagoláson vagy a címkén. Fontos tudni, hogy az alapanyagok mindig csökkenő sorrendben vannak feltüntetve, azaz a lista elején szereplő összetevők vannak legnagyobb mennyiségben a termékben. A felhasznált összetevők listáját már csak azért is érdemes megnézni, mert innen kaphatunk információt arról, hogy milyen összetevők vannak a vásárolni kívánt termékben. Ellenőrizze a címkét mindig, mielőtt megvásárol egy kenyeret!

• Az allergéneket továbbra is egyértelműen fel kell tüntetni a csomagoláson illetve csomagolatlan termékek esetében ennek az információnak elérhetőnek kell lenni a boltban, kérésre a vevőnek oda kell adni. Ha valamilyen ételallergiában szenved, vagy cukorbeteg, mindig kérje az eladót, hogy mutassa meg Önnek az adott termék összetételi listáját, így biztonságosan tudja ellenőrizni, hogy tartalmaz-e a termék az Ön számára nem megfelelő összetevőt!

Azt gondoljuk, hogy az Élelmiszerkönyv változásai és a fogyasztói tájékoztatásra vonatkozó új szabályozás mindenképpen a hazai pékkultúra előnyeire válnak. Mi a JÓkenyérnél abban bízunk, hogy bővülni fog a tudatos vásárlók tábora és egyre többen fognak kevesebb zsírt és szénhidrátot, valamint több ásványi anyagot, rostot tartalmazó teljeskiőrlésűkenyeret vásárolni, mint ma.