Hónap témája

Ünnepek, hagyományok, sütemények

Ünnepek, hagyományok, sütemények

Minden családban vannak hétköznapi szokások, ünnepi hagyományok és persze titkos családi receptek, amik korábban fakuló papirosokon, ma digitális receptgyűjteményekbe kerülve öröklődnek generációról generációra.

A tél közeledtével korán sötétedik és későn kel a nap, csípősek a reggelek és hidegek az esték. A cipőket csizmára cseréljük, a pulóverekre kabát, sapka és sál kerül. Mégis rengeteg szeretni való van ebben az évszakban is! Az utcákat és tereket beborító fények, a szobák otthonos melege, a fűszeres, mézes-édes illatokkal teli levegő – már érezzük, az ünnep ott bujkál a mindennapokban.

Az adventi hangulat nem lehet teljes a hagyományos karácsonyi finomságok nélkül. A JÓkenyérnél két nemzet tradicionális süteményeivel is köszöntjük ezt az időszakot. A pultokban a bejgli mellett a német eredetű adventstollen is helyet kap.

A bejgli hagyományosan házilag készített karácsonyi sütemény. Szinte minden családban van egy recept, ami anyáról lányra száll. S bár a hagyományok megmaradnak, az élet változik; egyre több a dolgunk és kevesebb az időnk. A megszeretett ízekről azonban nem kell lemondania senkinek! Különleges „házi” bejglinket pékmestereink az immáron 94 éves, Solymáron élő Midi néni családi receptje alapján készítik, a tésztát sokáig pihentetve és gazdagon töltve, csakúgy mintha otthon készülne, szívvel-lélekkel.

Miért különleges a JÓkenyér bejgli?

  • A JÓkenyér bejglik különleges minősítésűek – megfelelve a NÉBIH szabályozásnak – hiszen adalékanyagok nélkül, vajjal készülnek, tölteléktartalmuk pedig min. 50%.
  • A bejglik december 13-tól kaphatók csomagolt formában, így vendégségbe is tökéletes ajándékok lehetnek!

A stollen hazánkban is egyre több család ünnepi asztalán megtalálható a karácsonyi sütemények sorában. A középkori eredetű, adventi böjtre készített szegényes péksütemény kalandos utat járt be míg – egyházi áldással – elérte mai formáját és a legfinomabb gyümölcskenyerek alapanyagaival kevert édes kalács vált belőle. Az eredeti recept szerint mi is fehér porcukros bevonatta készítjük ezt a süteményt, ami így a pólyába tekert, újszülött Jézusra emlékeztet. Erre is utal a főként német nyelvterületeken elterjedt sütemény eredeti neve: Christstollen, vagyis Krisztuskalács. Egy dologban azonban eltérünk a hagyományoktól! Míg az eredeti receptúra szerint magas alkoholtartalommal készülnek ezek a finom kalácsok, a JÓkenyér ADVENTSTOLLEN rumtartalma a sütés folyamán elpárolog, így bárki biztonsággal fogyaszthatja!

JÓkenyér ADVENTSTOLLEN

  • A kelt tésztát mandulával, marcipánmasszával, rumba áztatott mazsolával, kandírozott citrommal és naranccsal dúsítjuk.
  • A tésztába az adventi időszakot idéző fűszerek, fahéj, gyömbér, koriander és szegfűszeg kerül.
  • Vásárolni előre csomagolva, kerek és hagyományos kalács formában is lehet.

Kóstolja meg süteményeinket, vagy adja őket ajándéka, hogy megédesíthessük az ünnepeket!

 

#jokenyer #karacsony #bejgli #stollen