Hónap témája

A nagyi rétese… Ugye, a szádban van az Íze?

Rétesek (almás , túrós , meggyes)

Rétesek.jpg

 

Mindenki tudja, hogy, az igazi, kézzel húzott rétestészta elkészítése komoly gyakorlatot és szakértelmet igényel. Mi, a környékünkön a legszakavatottabbtól, a solymári Midi nénitől tanultuk a sváb házi rétes készítését, s pont úgy csináljuk, ahogy azt ő édesanyjától tanulta. Elég megkóstolni, s azonnal felidéződik az igazi, otthoni rétes íze, illata.

A JÓkenyér házi rétesei hagyományos, kézzel nyújtott, húzott tésztából készülnek. Nem tartalmaznak adalékanyagot, tartósítószert, csak azokat az összetevőket, amit a háziasszonyok évszázadok óta használnak. A tészta mellett a töltelék a jó rétes titka. Mi a töltelékben is a tökéletességre és a természetességre törekszünk: Túrós rétesünket általunk ízesített, mazsolás nádudvari túróval töltjük, melynek házias jellege a hortobágyi mikroklímának, és ezáltal a térségbeli tehenészetek egyedi tejminőségének köszönhető. Meggyes és almás rétesünk töltelékét mi magunk, valódi gyümölcsből, természetes ízesítőkkel és fűszerekkel készítjük.

A rétes azonban mindenhol kicsit másképp készül. Kíváncsiak vagyunk az ország különböző részein hogyan készül a rétes, ezért arra kérünk mindenkit, hogy ossza meg velünk, hogy a környékükön hogyan készül a rétes, milyen emlékeket idéz fel. Kérjük küldje el történetét, a családi receptet vagy fotókat a jokenyer@jokenyer.hu email címre, s mi készítünk belőle egy rétes albumot


Hogy minél többen kedvet kapjanak házi réteseink kipróbálásához, novemberben kedvező áron kínáljuk őket a JÓkenyér szaküzletekben.