Szívvel, lélekkel élni, dolgozni

Ludwig Klára hitvallása

Gyermekkorom óta szoros kapcsolat fűzött a kenyérsütéshez. Minden szabadidőm nagymamámmal töltöttem. Ő várt a tanítás után haza, együtt jártunk piacra a kertben termett zöldségeket és gyümölcsöket árulni, és együtt sütöttük meg a család kenyerét is. Nem jelentett gondot a hajnali ébredés; boldogan keltem kora reggel, hogy nagymamámmal együtt keverjük be a krumplis kenyér tésztáját, melyet az iskolából hazaérve este együtt sütöttünk ki.

A pék szakmát végül édesapám javaslatára választottam, és olyan szakközépiskolát kerestem, ahol hódolhattam sütési szenvedélyemnek. Az iskolák befejeztével utam Németországba vezetett. Teljesen magával ragadott a németek gazdag és sokszínű kenyérkultúrája. Sokan meglepődtek, hogy nő létemre ilyen kemény fizikai munkával járó szakmát választottam.

Én voltam az első női pék, akivel valaha találkoztak. Bár egy időre hazaköltöztem, szívem visszahúzott Németországba, ahol egy kisváros nagy múltra visszatekintő pékségében kezdtem dolgozni. Lenyűgözött az ott folyó szakmai munka, a hagyományos receptek és a kiváló alapanyagok tisztelete, magaménak éreztem a németek precíz hozzáállását.

A Jókenyér márkanévben hitvallásom lényege is megtalálható: ahhoz, hogy valaki testileg és lelkileg is boldog lehessen, elengedhetetlen az egészséges táplálkozás, táplálkozásunk egyik alappillére pedig a kenyér. Mindaz, ami a kenyérhez kell, a természet ajándéka: gabonák, víz, só, élesztő, és a pék, aki a szaktudását adja. Fontos, hogy a magas minőség mellett mindenki számára elérhetőek legyenek a termékek, így válhat lehetségessé, hogy minél többen fogyasszanak teljes értékű kenyeret nap, mint nap.

Igyekszem otthon is a lehető legegészségesebb táplálkozást biztosítani családomnak, gyermekeim ebédjét és uzsonnáját is minden nap én készítem el – természetesen saját magos vagy rozskenyerünkből. A sütést otthon sem hanyagolom, előszeretettel készítek gyümölcsös süteményeket családom számára.

Küldetésemnek tartom, hogy az embereknek egészséges élelmiszert nyújtsak a mindennapokban, ami jó a testnek és léleknek. Töretlen lelkesedésem a lassan húsz éves múltra visszatekintve semennyit sem kopott: életem a pékség, és ha az ember ennyire magáénak érez valamit, szeretettel, szívét-lelkét beleadva teszi a dolgát.