Ha augusztus, paradicsom! Könnyű előtelek paradicsommal és teljes kiőrlésű napraforgómagos kenyérrel.

Bruschetta

bruschette-miste.jpg

 

A bruschetta (ejtsd: bruszketta) klasszikus olasz előétel, lényegében egy pirítós megpakolva finom, érett paradicsommal és fűszerekkel. Ideális vendégfogadáshoz, mert a feltét akár előző nap előkészíthető, de a családnak is bármikor tökéletes egy gyors, könnyű nyári vacsorához. Rengeteg variációja létezik, nemhogy minden régiónak, de szinte minden városnak megvan a saját verziója. Az itt található receptet Szicíliából, Terrasiniből importáltuk.

Hozzávalók:

• Fejenként két-három szelet kenyér pirítva – mi a teljes kiőrlésű napraforgómagos kenyerünket ajánljuk hozzá, mert a sűrű tésztája jól magába szívja a feltét ízes szószát. • 3-4 paradicsom, kimagozva, apró kockákra vágva

• 1 főzőhagyma vagy lilahagyma, apróra vágva. Kicsit sózzuk be a hagymát, s egy kevés citromlevet nyomjunk rá, hogy a hagyma erős íze eltűnjön.

• Kevés zöldpetrezselyem, apróra vágva

• Extraszűz olívaolaj

• Só, bors

A felaprított paradicsomot, hagymát és petrezselymet sózzuk, enyhén borsozzuk, kevés extraszűz olívaolajjal meglocsoljuk, összekeverjük és legalább egy félórát érni hagyjuk. A teljes kiőrlésű napraforgómagos kenyérszeleteket jól megpirítjuk, ha esetleg épp grillezünk, akkor a legjobb, ha a kenyérszeleteket is a grillen pirítjuk meg. Még melegen ráhalmozunk 1-2 evőkanál paradicsomos keveréket, majd locsolunk rá egy kis olívaolajt, és azonnal tálaljuk. Próbálja ki más variációban is! Helyettesítse a hagymát nagyon kevés fokhagymával, a petrezselymet bazsalikommal, s már kész is a közép-olaszországi verzió.

Jó étvágyat!