Pizzák, piták

Az ókori Görögországban pitának hívták az első kenyereket, a vízzel elkevert lisztből sütött lepényeket. Egymástól függetlenül azonban a világ különböző pontjain, sokféle néven, hasonló alakban születettek meg a pitához is hasonló lapos kenyerek. Ma, majd minden népnek megvan a maga pitája: naan, tortilla, pizza stb. A JÓkenyér pita tészta saját kovásszal és hosszú érlelési technológiával készül, hogy egy magában is élvezhető alapot kapjunk. A tésztára tejfelt kenünk, tonhalat halmozunk, majd az egészet gazdagon megszórjuk edami és gouda sajt keverékével. A tonhalat – többek között - magas proteintartalma és alacsony energia tartalma miatt érdemes fogyasztani. Húsa szelént, magnéziumot, B vitaminokat, omega 3 zsírsavakat tartalmaz. A vele készült pita tehát nem csak finom, de egészséges is!
Búzaliszt (BL55)*, Víz, Sajt*, Tejföl*, Tonhal*, Búzaliszt (BL112)*, Tejpor*, Tengeri só, napraforgóolaj, Élesztő, Kristálycukor, Lisztjavítószer, Feketebors. (Az allergén összetevőket "*"-al jelöltük.)
Energia: | 1311 kJ |
Energia: | 312 kcal |
Zsír: | 9,94 g |
Amelyből telített zsírsavak: | 3,34 g |
Szénhidrát: | 41,85 g |
Amelyből cukrok: | 0,7 g |
Rost: | 2,18 g |
Fehérje: | 12,6 g |
Só: | 1,39 g |


A gombát magas fehérjetartalmának köszönhetően a vegetáriánusok „húsaként” is emlegetik. Mind az európai, mind az ázsiai konyha egy meghatározó alapanyaga. Ízvilágát egyesek nagyon szeretik, mások ki nem állhatják. Mi, a JÓkenyérnél az előző csoportba tartozunk, ezért alkottuk meg a gombás pitánkat, melynek tésztája saját kovásszal, sokat pihentetve készül. A gomba alá tejfelt kenünk, melyet megfűszerezünk, a tetejét pedig edami és gouda sajt keverékével szórjuk meg.
Búzaliszt (BL55)*, Sajt*, Víz, Tejföl*, Gomba, Búzaliszt (BL112)*, Tejpor*, Tengeri só, napraforgóolaj, Élesztő, Kristálycukor, Lisztjavítószer, Feketebors. (Az allergén összetevőket "*"-al jelöltük.)
Energia: | 1228 kJ |
Energia: | 292 kcal |
Zsír: | 8,42 g |
Amelyből telített zsírsavak: | 3,14 g |
Szénhidrát: | 42,05 g |
Amelyből cukrok: | 0,7 g |
Rost: | 2,18 g |
Fehérje: | 10,83 g |
Só: | 1,4 g |


Egy könnyű ebéd? Vagy egy kiadós uzsonna? Egy zöldséges pizza bármelyikre megoldás! A JÓkenyér pizza tészta saját kovásszal és hosszú érlelési technológiával készül. A tésztára kerülő hámozott paradicsomot többek között oregánóval, bazsalikommal, rozmaringgal és zsályával fűszerezzük, hogy mediterrán ízvilágot kaphassunk. Majd brokkolit, zöldbabot, kukoricát, borsót és répát teszünk rá, hogy ne csak finom, de egészséges is legyen. Végül a tetejét gazdagon megszórjuk edami és gouda sajt keverékével.
Búzaliszt (BL55)*, Paradicsom darabolt, Víz, Zöldségkeverék, Sajt*, Sűrített paradicsom, Búzaliszt (BL112)*, Tejpor*, Tengeri só, napraforgóolaj, Élesztő, Pizza fűszerkeverék, Kristálycukor, Lisztjavítószer. (Az allergén összetevőket "*"-al jelöltük.)
Energia: | 937 kJ |
Energia: | 222 kcal |
Zsír: | 5,62 g |
Amelyből telített zsírsavak: | 3,24 g |
Szénhidrát: | 32,38 g |
Amelyből cukrok: | 0,67 g |
Rost: | 1,44 g |
Fehérje: | 9,82 g |
Só: | 9,82 g |


A 19. században az olasz bevándorlók magukkal vitték a pizzakészítés mesterségét Amerikába, ahonnan az 1950-es években elindult világhódító útjára. Ennek köszönhető a mexikói pizza megszületése is, mely nem más, mint az olasz és a mexikói konyha pizzában megtestesülő házassága. A vörösbabot és a kukoricát, mely idegen az olasz konyhában, Mexikóban alapélelmiszerként tartják számon. Együttes fogyasztásuk azért is ajánlott, mert a bennük lévő értékes aminosavak jól kiegészítik egymást. A JÓkenyér mexikói pizza tésztája saját kovásszal és hosszú tésztavezetéssel készül. A tetejére ráolvadt gazdag sajtszórással egy igen tápláló, vegetáriánus finomságot alkottunk.
Búzaliszt (BL55)*, Darabolt paradicsom, Sajt*, Víz, Sűrített paradicsom, Vörösbab, Kukorica, Búzaliszt (BL112)*, Tejpor*, Tengeri só, napraforgóolaj,Élesztő, Pizza fűszerkeverék, Kristálycukor, Lisztjavítószer. (Az allergén összetevőket "*"-al jelöltük.)
Energia: | 1008 kJ |
Energia: | 240 kcal |
Zsír: | 6,96 g |
Amelyből telített zsírsavak: | 4,12 g |
Szénhidrát: | 32,4 g |
Amelyből cukrok: | 0,67 g |
Rost: | 1,44 g |
Fehérje: | 11,09 g |
Só: | 1,13 g |

Ahogy a mexikói, úgy a hawai pizza receptje is Amerikából származik. Az 50. tagállamról elnevezett pizzaféle jellegzetessége az ananász, mely a Hawaii-szigetek egyik meghatározó trópusi növénye. Az ananászt jelentős rosttartalmáért, lúgosító hatásáért és azért szeretjük, mert gazdag C-, B-vitaminokban, béta-karotinban és ásványi anyagokban. A vele készült pizzát sonkával és a tetején bőséges sajtszórással készítjük. Ami azonban valódi JÓkenyér finomságot varázsol belőle, az alaptészta, melyet saját kovásszal készítünk, és sokáig pihentetjük, hogy jól össze tudjanak érni benne az ízek.
Búzaliszt (BL55)*, Darabolt paradicsom, Víz, Ananász, Sajt*, Sűrített paradicsom, Sonka, Búzaliszt (BL112)*, Tejpor*, Tengeri só, napraforgóolaj, Élesztő, Pizza fűszerkeverék, Kristálycukor, Lisztjavítószer. (Az allergén összetevőket "*"-al jelöltük.)
Energia: | 895 kJ |
Energia: | 212 kcal |
Zsír: | 4,78 g |
Amelyből telített zsírsavak: | 2,37 g |
Szénhidrát: | 32,43 g |
Amelyből cukrok: | 0,66 g |
Rost: | 1,44 g |
Fehérje: | 9,12 g |
Só: | 0,95 g |


Az első „intézményesített” pizzéria 1830-ban nyitott Nápolyban, addig csupán utcai árusoknál volt kapható ez a finomság. Mi, a JÓkenyérnél ugyan csak 2009-ben csatlakoztunk a pizza készítők táborához, de lelkesedésünk azóta is töretlen. Az általunk készített pizza tészta saját kovásszal készül. Sokáig pihentetjük, hogy jól össze tudjanak érni benne az ízek. Az olivás változata az egyik kedvencünk, mert az olivabogyó bizonyítottan lassítja az öregedést, gátolja a zsírok lerakódását, védi az érrendszert a meszesedéstől, csökkenti a magas vérnyomást, továbbá javítja az ellenálló képességet is. Nem csak vegetáriánusoknak ajánljuk!
Búzaliszt (BL55)*, Darabolt paradicsom, Víz, Sajt*, Zöld olívabogyó sós lében, Sűrített paradicsom, Búzaliszt (BL112)*, Tejpor*, Tengeri só, napraforgóolaj, Élesztő, Pizza fűszerkeverék, Kristálycukor, Lisztjavítószer. (Az allergén összetevőket "*"-al jelöltük.)
Energia: | 989 kJ |
Energia: | 235 kcal |
Zsír: | 8,03 g |
Amelyből telített zsírsavak: | 3,24 g |
Szénhidrát: | 30,63 g |
Amelyből cukrok: | 0,67 g |
Rost: | 1,44 g |
Fehérje: | 9,41 g |
Só: | 1,04 g |


A pizza szó már ókori forrásokban is fellelhető, azonban a ma elterjedt paradicsomos változata csupán a XVIII. század végére született meg. A JÓkenyér sonkás pizza paradicsomosságát tekintve tehát „new wave”, a feltéteket illetően azonban „classic”. Tésztája saját kovásszal és hosszú érlelési technológiával készül, hogy egy magában is élvezhető és sokáig frissen maradó alapot kaphassunk. A paradicsomot többek között oregánóval, bazsalikommal, rozmaringgal és zsályával fűszerezzük, az igazi mediterrán ízvilág kedvéért. A sonkára pedig bőven pakolunk edami és gouda sajtot, hisz a tetején lágyan folyó sajt nélkül nem igazi a pizza. Kérésre természetesen megmelegítve tálaljuk.
Búzaliszt (BL55)*, Sajt*, Darabolt paradicsom, Víz, Sonka, Sűrített paradicsom, Búzaliszt (BL112)*, Tejpor*, Tengeri só, napraforgóolaj, Élesztő, Pizza fűszerkeverék, Kristálycukor, Lisztjavítószer. (Az allergén összetevőket "*"-al jelöltük.)
Energia: | 1059 kJ |
Energia: | 252 kcal |
Zsír: | 8,18 g |
Amelyből telített zsírsavak: | 4,54 g |
Szénhidrát: | 30,48 g |
Amelyből cukrok: | 0,67 g |
Rost: | 1,44 g |
Fehérje: | 13,37 g |
Só: | 1,17 g |
